Как почистить от мусора сервер на CentOS 7

• Автор теми Saxno
  • Дата створення
Saxno

Saxno

Академик
Пользователи
Повідомлення
141
Репутація
14
Вік
39
Арендую виртуальный сервер с дисковым пространством на 80 GB сегодня увидел на одном из сайтов, что свободного места нету. Как так? ОС вместе с сайтами и панелью управления занимает максимум 30 GB, а где остальное место? Наверное забито какими-то временными файлами. Как найти эти файлы и удалить их?

Рішення
nikone
Вот ещё один перевод статьи как очистить место в CentOS:

Часто буває таке, що місце на сервері закінчується, а що саме зайняло дорогоціннt місце, не ясно.
Скажу наперед, що я не є системним адміністратором. Я простий користувач, ну, може знаю трохи більше, ніж простий користувач, тому я не претендую на те, що все нижче описане, єдиний і бездоганний варіант. Роблю як вмію і як мені подобається.

І так, як очистити місце на CentOS або Linux подібних системах?
Для початку нам необхідно дізнатися які папки та файли займають найбільше місця і найголовніше! Потрібно дізнатися де саме знаходяться ті самі папки і файли. Система то велика, переглядати кожну папку замучишся.

Для роботи нам потрібна консоль.
Так само підійде і...
nikone

nikone

Академик
Команда форуму
Модератор
Повідомлення
222
Репутація
24
Вік
37
Например вот этой командой можете найти файлы, которые занимают больше всего места:
Код:
find / -type f -size +300M -exec du -sh {} \;
Вместо 300M можете указать любой размер.

Saxno

Saxno

Академик
Пользователи
Повідомлення
141
Репутація
14
Вік
39
nikone

nikone

Академик
Команда форуму
Модератор
Повідомлення
222
Репутація
24
Вік
37
Вот ещё один перевод статьи как очистить место в CentOS:

Часто буває таке, що місце на сервері закінчується, а що саме зайняло дорогоціннt місце, не ясно.
Скажу наперед, що я не є системним адміністратором. Я простий користувач, ну, може знаю трохи більше, ніж простий користувач, тому я не претендую на те, що все нижче описане, єдиний і бездоганний варіант. Роблю як вмію і як мені подобається.

І так, як очистити місце на CentOS або Linux подібних системах?
Для початку нам необхідно дізнатися які папки та файли займають найбільше місця і найголовніше! Потрібно дізнатися де саме знаходяться ті самі папки і файли. Система то велика, переглядати кожну папку замучишся.

Для роботи нам потрібна консоль.
Так само підійде і Shell-клієнт, якщо у вас панель ISPmanager. Я буду використовувати Shell-клієнт, :) тому що звик до Windows і звик бачити папки і файли. Вводити в консоль команди і вбивати те, чого не бачу, не дуже люблю.

1. Насамперед необхідно виконати команду для отримання поточного стану дискового простору і всіх розділів на сервері.
команда:
Код:
df -h
Після введення команди натискаємо Enter і бачимо наступне:
Ми отримали інформацію:
- Загальний розмір диск
- Зайняте місце на диску
- Вільне місце на диску

2. Далі нам необхідно визначити, які папки займають найбільше місця.
команда:
Код:
du -sh /*
Після введення команди натискаємо Enter і бачимо наступне:
Ми отримали інформацію:
- Імена папок
- Зайняте місце на диску

Як бачимо, основне місце на сервері займає папка var.

3. Нам потрібно перейти в папку var
Команда:
Код:
cd /var
4. Перейшовши в папку var знову дивимося які папки скільки займають місця, для цього виконуємо вже знайому нам команду.
команда:
Код:
du -sh *
Власне на цьому все і закінчується. Просто рухаєтеся таким чином і дивіться на папки, які займають найбільше місця.
Як правило, найбільше місця займають файли з балками. Просто чистите їх і все. В цьому і вся суть, головне як говоритися знайти потрібні файли.

Якщо вам потрібно очистити файл.
команда:
Код:
echo -n > файл_логу
Якщо вам потрібно видалити файл.
команда:
Код:
rm -f имя_файлу
Або видаляйте через ISPmanager.
Для цього в файловому менеджері виділяєте потрібний файл або папку і натискаєте "Видалити".
Загалом не погана інструкція для того, щоб знайти всі не потрібні файли на вашому сервері CentOS.

Останнє редагування:
Зверху